Året har varit fullt av trevliga bekantskaper. I deras ära har jag öst ur mig oneliners och sugit på klubbor av ren princip. Jag har skrattat högt och nickat förtjust. Blivit förskräckt men det tar vi en annan gång.

Årets rollfigur: Bayonetta

Vid en första anblick trodde jag att jag åter stött på något polygonerat ögongodis för femtonåringar. Jag insåg dock efter ett tag att Hideki Kamiya och Mari Shimazaki visste precis vad de sysslade med.

Bayonetta är sexig, men aldrig ett sexobjekt. Hon använder allt till sin fördel, låter sig aldrig utnyttjas, utnyttjar snarare, är kaxig och matar fienderna med mer kulor än vem som helst. Hon har dessutom alltid tid att utmana, fälla dråpliga kommentarer och förolämpa de sturska gudarna för att sedan skicka de raka vägen till helvetet med ett leende.

Detta gör henne först och främst till en utmärkt actionkaraktär, men hon bemästrar mer än bara våld och en vass tunga, hon växer med spelets gång till en modersgestalt utan att för den delen falla in i något mönster, uppvisar en kärleksfull sida som hon förvisso oftast är för stolt för att visa öppet, men istället tydliggör med handlingar.

Bayonetta kan ta hand om fyra pistoler och skydda barn, och somliga journalister, allting medan hon slåss mot män med storhetsvansinne och suger på klubbor. Inte bara årets rollfigur, en av de bästa huvudrollskaraktärerna i ett spel någonsin.

 

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets rollfigur’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.