Årets bärbara: Might and Magic: Clash of Heroes

När en person börjar sortera upp människorna i matsalen i rader av tre efter färgerna de har på tröjorna finns det åtminstone tre potentiella förklaringar:

  1. Personen i fråga är helt enkelt lite småknäpp.
  2. Personen i fråga gillar att gruppera människor i formationer efter vissa mönster.
  3. Personen i fråga har spelat alldeles för mycket av något pusselstrategirollspel vid namn Might and Magic: Clash of Heroes.

Spelet kanske inte ser mycket ut för världen vid en första anblick men försök säga det efter fem timmar och du frågar vart den där kvällen tog vägen. Här finns några av årets finaste pixlar på en overworld där jag springer runt och ska rädda världen och i striderna trängs sprites som formgivits av de varmaste av händer. Berättelsen är den typiska men bjuder på en hel del överraskningar och lyckas engagera, speciellt under senare kapitel.

Clash of Heroes har en strategisk kärna, ett pusslande yttre och ett rollspels berättande. I striderna ryms taktiker där det offensiva och defensiva alltid måste tas med i beräknandet, det är aldrig bara dra pennan över skärmen, sätta tre i vågrät eller lodrät ordning och luta sig tillbaka utan jag tvingas överväga mina drag, det har också plats för ett risksystem och det är lika enkelt att komma in i som det är svårt att lägga ifrån sig. Den stora pusselspelsklyschan.

Men just på grund av att det är mycket mer ett strategi- än pusselspel, på grund av att det lånat ytan av något oerhört lättillgängligt och i detta skapat stort djup, är det en titel som fängslar på många plan. Det lyckas till och med sträcka sig ända ut i verkligheten.

 

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ”Årets bärbara”: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Spelgubben, Spelografi och Xboxflickan & Nikke.