Det börjar med tvekan. Ett tvekande virrvarr. Jag tvekar, orkestern virrar. Dess riktning är klar, men alla de olika instrumenten lever inte likt en enhetlig organism, utan tycks smått förvirrade. Sedan väcks de, likt Dracula ur sömnen. Jag ler.

När en extra dos pondus pressas in i salongen lyfter vi alla ordentligt från stolarna; samtidigt är ett av den första halvans bästa partier ett pianosolo, som alldeles utmärkt återuppväcker Belmont’s Reveange, trots det faktumet att jag aldrig spelade den delen. Oväntat slänger pianisten och Dracula själv, David Westerlund, även in en kort snutt från Super Mario, vilket väcker ett och annat leende.

Seriens verkliga kraft uppvisas främst under konsertens andra akt, men dessvärre har båda två sina stunder av anarki; ibland blir det lite för många instrument – och lite mindre synkroniserat, än vad som hade behövts för att verkligen lyfta alstren. Istället känner man sig smått förvirrad. Emellertid lyckas de väva samman de tre klassiska Beginning, Bloody Tears och Vampire Killer i en enda storslagen sammansättning, minnesvärd inte minst för att styckena ackompanjeras till originaltonernas elektroniska stämmor. Följer gör även ett orgelsolo, men nämnas bör i synnerhet Michiru Yamane specialkomponerade version av Dance of Pales, som hon själv framför.

Nostalgin dyker inte enbart upp i musikform, utan även genom den klassiska dialogen mellan Richter Belmont och Vlad Tepes Dracula i Symphony of the Nights första scen, som framförs av David och organist Erik Eklund, precis innan de drar igång Dance of Illusions för full kraft. Publiken har i och med detta klappat sig halvt ledlösa, men det slutar inte här, utan med hela scenen fylld på folk slår Bloody Tears till ännu en gång, Dracula återuppväcks efter att ha dött vid dansens slut, och tacktalen hägrar tills det oundvikliga kommer. En låt till.

Ribban lyckas inte höjas ännu ett snäpp, men det behövs egentligen inte heller, för på vägen till tåget nynnar jag ändå på såväl det ena som det andra. Fan bara att jag glömde Dawn of Sorrow hemma.