Jag har ingen möjlighet att se alla filmer som släppts under 00-talet. Jag har däremot en möjlighet att se en hel drös med filmer, och sedan tycka precis vad jag vill om dessa, och dessutom lista alla de bästa eller på något sätt essentiella filmerna för att jag tycker det är så jävla essentiellt. Därför presenterar jag här nedan mina tjugo essentiella filmer från det gångna årtiondet.

Filmerna är listade i alfabetisk ordning.


Bionicle: Ljusets Mask

Det finns ingen bättre introduktion till denna lista än Bionicle. Detta, därför att de flesta som läser det här kommer avfärda mig som en idiot enbart för att ta med den. Och det kanske jag även är. Filmen ligger precis över femsnäppet på imdb, men jag hävdar bestämt att det är de svenska rösterna man ska se den med. För många av dessa är nämligen riktigt bra. Bionicle är en film som kombinerar klyschor med överraskningar, härliga karaktärer, repliker och en stämning som får en nörd som mig att skina. Och Makuta är en av få superskurkar som har tillåtelse att vara – och låta – riktigt genomond. Fast kanske är jag bara ett litet fan.

Broken Flowers

Lågmäld tragikomedi i likhet med den mästerliga Lost in Translation. Bill Murrey i toppform, skådespelarmässigt. Som karaktär mår han inget vidare. Den långsamma odyssé han ger sig ut på efter svar är något man verkligen inte bör missa.

Casino Royale

Daniel Craigs första Bond-film är kanske också den bästa. Den är spännande, fartfylld, avvaktande, kaxig, mänsklig och snygg. Och den avslutas med den legendariska replik som för första gången på åratal sägs med värdighet.

The Departed

Det här är bara extremt. Det är svordomar överallt, vändningar vid varje hörn och våld så att det räcker… men definitivt inte blir över. För jag suger i mig allt, och älskar det. Mark Wahlberg har aldrig varit bättre.

Fighter in the Wind

Det gripande porträttet av Choi Bae-dal, koreanen som blev Japans starkaste man. Träningsscenen i bergen är att dö för.


Godzilla: Final Wars

Kvalitetsmässigt når denna film inte upp till de andra filmerna på listan, men precis som min yngre broder sade måste den ändå vara med. Det är trots allt den sista Godzilla-filmen, tillika den som markerar seriens femtioårsjubileum. Till råga på allt innehåller den en femton sekunder kort scen där Godzilla skickar den amerikanska tonfiskätaren i graven. Enbart det är värt att se.

The Groomsmen

En independent feel-good-and-think-film, som inte många sett men alla bör. Trots att det är mycket komiska inslag innehåller den en hel del tänkvärda moment, och är lite lagom nedstämd ibland. En höjdare.

Hero

Vacker, poetisk och fängslande vajer-action-rulle. Klart mer avvägd och intressant än den mer hyllade Crouching Tiger, Hidden Dragon.

High Fidelity

Dialogen, skådespelarna, Cusacks ständiga snack med kameran, ”slagsmålet” i butiken och Jack Black i sin bästa roll någonsin. Fem anledningar till varför du bör se High Fidelity.

Hunger

Ett ödesdigert, mättat och stilla utsipprande andetag av meningslöst lidande. Så avskalat, så direkt, så rörande. Alla gör saker de inte tycker om. Ingen vill vara där, men alla är tvungna. Ingen lämnas oberörd efter den tagit slut. Ingen bör missa den. Det är så hemskt att man vill gråta. Det är så bra att man vill skrika. Istället sitter man tyst. Man är överrumplad.

Hämnarens Resa

På vems sida väljer du att stå då två bra personer dras in i en hämndspiral som växer sig allt brutalare och orättvisare desto djupare den går? Och som inte kan upphöra; enbart fortsätta. Ibland vill du inte tro dina ögon, för något så enkelt blir plötsligt så fruktansvärt och så orättvist. Men du kan självfallet inte stänga av en så spännande och bra film. Så du ser klart. Och det gör du rätt i.

JCVD

Han kan faktiskt agera, men det är inte det som gör den bra. För när Van Damme går ur filmen och in i sig själv; tillbringar flera minuter i en monolog där han nästan spricker, stiger han även in i ett litet hörn i mitt hjärta. Kanske kändes det för honom som att slutligen komma hem.

Kung Fu Hustle

Det finns tydligen en Kung-Fu-move där man trampar ner motståndarens fötter i marken. Tror du mig inte bör du se den här filmen. Vänta, det bör du göra ändå.  Det är nämligen en hysteriskt rolig och snygg skrattfest utan dess like. Annat än hans tidigare filmer, antar jag.

Lost in Translation

Bill Murray gör reklam för whisky. Bill Murray har inget att göra. Scarlett Johansson har inget att göra. Scarlett Johansson gör inte reklam för någonting. Båda finner varandra och gör någonting. Har du inte gjort det borde du också göra någonting. Vadå frågar du? Se filmen såklart.

New Police Story

Det här är en av Jackie Chans absolut bästa, kanske därför att det är en mörk film, vilket inte direkt är hans signum, men faller mig väldigt bra i smaken. Andra filmer har gjort liknande saker, men New Police Story lyckas stå ut ur mängden då den ändå känns fräsch och dessutom är väldigt läcker att se på.

Oldboy – Hämnden

Oh Dae-Su vill hämnas, men kan det inte. Han vill ha svar. Svar, som kräver att han gräver djupare, och tiden rinner undan. Du vill också ha svar, men när du väl får dem, tänker du då ta emot och inse dem? Kanske kan inte femton år av planering förbereda honom – eller dig för den delen. Men ni kan ju försöka i alla fall. För det är en film alla som klarar av brutalitet och hat och vackert foto bör se.

Once

Är det den vackraste film jag någonsin sett? Kanske. Är det den bästa musikalen, om man nu vill kalla den en sådan? Antagligen. Bör varje vettig människa som gillar musik se den? Definitivt.

Serenity

Serenity är det bästa som hänt science-fictiongenren på ett väldigt bra tag. Det är inte traditionell sci-fi eftersom traditionell sci-fi ofta suger. Det är en kombination med västerngenren, där endast de bästa bitarna är utplockade. Det är dessutom kryddat med samhällskritik, läcker action, klockren dialog och utmärkta skådespelare. Helt enkelt det bästa som hänt science-fictiongenren på ett bra tag. Avatar, District 9 och Star Trek kan ta sig i röven.

Shaun of the Dead

Under 00-talet har jag lärt mig att allt som innefattar både Simon Pegg och Nick Frost per automatik är bra. Anledningen till detta är den genialiska Shaun of the Dead, en zombiefilm som inte gör narr av genren men ändå skämtar om den. En… zombiekomedi med lika mycket hjärta som hjärna. På alla utom zombierna, det vill säga.

Supersugen

Supersugen är en mogen ungdomskomedi om omogna ungdomar som försöker bli mogna. Det är också ett underbart (och underbart roligt) porträtt av den kultur dessa lever i. Allt kretsar kring sex. Men den handlar inte om det. Den handlar om vänskap. Sen handlar den förstås också om Seth Rogen och hans poliskollega Bill Hader som inte vill bli mogna. Det är lite som grädden på moset. Hade du inte räknat ut det ännu betyder det att du ska se den.

Andra som listat 00-talets bästa:
AddePladdes j-vla filmblogg
Björnnästet
RJ:s nygamla filmblogg
Voldo’s Filmblogg

Någon mer? Bara meddela.