Den har hyllats och kallats för Mickey Rourke’s comeback, men är det tomma ord eller ordentlig vara, i den gamla wrestlarens berättelse, vars tid tycks gått förbi?

The Wrestler

Rourke är Randy ”The Ram” Robinson, som tjugo år tillbaka var en av de största inom wrestling. Nu kör han uppgjorda matcher för en mindre publik i en gymnastiksal, bor i en husvagn han inte har råd med och besöker den lokala strippklubben på daglig basis. Dessutom har han helt förkastat sin dotter.

Rourke ser här rent utsagt förjävlig ut. Håret är skitigt och stripigt, hans kläder mer eller mindre likaså, och vi vet alla hur han ser ut i ansiktet. En bättre man för rollen tycks inte finnas, och efter ett antal minuter får vi det bekräftat. Rourke bjuder hela filmen igenom på ytterst trovärdig gestaltande av någon som tycks vara en del av honom själv.

Samma trovärdighet uppvisar Marisa Tomei i rollen som strippan Cassidy, vars ålder avlägsnar henne från kunderna och genom detta förvandlar henne till en del av Randy, ägandes egenskaper han inte har, men på vissa sätt strävar efter. Genom att hon sedan övertalar honom att söka upp sin dotter, kommer han i möte med dessa. Men innan detta något annat, ty hans hjärta orkar inte mycket mer. Emellertid, kan han lämna sitt wrestlande bakom sig, till förmån för den verklighet som sakta sugit livet ur honom?

Det som sannerligen glänser lite extra starkt i filmen, snarare än wrestlingscenerna som aldrig faller mig i smaken, är relationerna och kemin karaktärerna emellan, liksom Randys dystra vardag han försöker kämpa sig igenom.

Fotot är brutalt; fastlåsta ändock flexibla vinklar möter närgångna sådana, på ett sätt som får det hela att kännas ytterst äkta, och genom detta berör något extra.

Musiken är även den i toppklass, och titellåten, ”The Wrestler” av Bruce Springsteen, är precis så bra som det sägs, dessutom en alldeles utmärkt avslutning.

Detta är en rå, mänsklig resa genom en föredettings senare liv, genom möten, problem och drömmar som förgäves försöks hållas vid liv. Och det är en resa som är precis så bra att du genast bör vandra den.

Betyg, The Wrestler

Annonser